fredag, juni 15, 2007

Infektionsskräck

Veckan har varit väldigt tung. Jag har inte åkt iväg med jobbet eftersom jag är orolig för att jag har en infektion. Eftersom jag fick missfall pga en infektion förra gången är jag fullständigt panikslagen.

Det började med en svampinfektion som jag fick av Progesteronet. Tydligen är det väldigt vanligt vid graviditet och man sa att jag skulle hålla ut så länge som möjligt med progesteronet och ta en svampbehandling när jag slutat ta progesteronet. Envis som jag är höll jag ut. Dessutom avvaktade jag några dagar för att se om det kanske gick ner av sej självt. Det gjorde det. Istället började jag få väldigt mycket flytningar som jag tyckte var lite väl gula. Först tänkte jag att det var graviditeten, men sen började jag bli orolig för att det är en infektion.

Skälet till min oro är följande. Mitt missfall orsakades av Grupp B streptokocker (GBS). Ungefär vart 3:e kvinna är latent bärare av GBS, och tydligen är jag en av dom. GBSen ligger oftast snällt i bakgrunden och lurar men en infektion kan plötsligt blomma upp. I mitt fall var det troligtvis blödningarna som gav grogrund för bakterierna som växte till sej. Nu är jag orolig att det har hänt igen.

Jag ringde till slut till kliniken igår och berättade om min oro. Först försökte dom slussa mej vidare men barnmorskan erbjöd sej sen att ta en odling från livmodern. Det tar till början av nästa vecka innan dom har svaren. Eftersom jag inte bara kunde sitta och vänta har jag i smyg påbörjat en antibiotika kur (jag har förstås bekräftat med ett par läkarvänner innan). Den här gången tänker jag inte bara sitta passivt och tro på att alla vet vad dom gör. I vilket fall har jag hört att vissa specialister ser till att göra en odling tidigt och ger antibiotika för att rensa i början. Vår läkare på kliniken sa att det var "inget man gör". Det säger säkerligen många andra också. Hade man tagit det säkra före det osäkra i samband med mitt missfall hade jag troligtvis varit mamma nu.

Jag är väldigt rädd och orolig och kände att det inte var läge att åka bort med jobbet. Om det händer något när jag är borta skulle det bli oerhört jobbigt. Samtidigt har jag kontrollerat feber morgon och kväll och har tack och lov ingen feber vilket skulle vara ett tydligt tecken på infektion. Dessutom känner jag mej fortfarande gravid vilket är en skön tröst mitt i all känslomässig kaos.

4 Comments:

At 5:26 em, Anonymous Anonym said...

Jag tänker på dig och förstår din oro. Försök att bevara lugnet och tänk goda tankar. Antibiotika gör underverk! Stor kram!

 
At 2:17 em, Blogger Solkatten said...

Fy fasen! Jag förstår verkligen att det känns oroligt och att du inte litar på sjukvården i det läget. Tänker på dig, och jag är övertygad om att allt är som det ska med både dig och plutten i magen.

KRAM

 
At 7:33 em, Blogger Anna said...

GBS var min stora oro under graviditeten. Min BM tittade strängt på mig och tyckte att det var dumheter som jag hade letat upp på nätet och som underblåstes av läkemedelsföretag i USA...
Jag förstår att du är orolig. Men du, även om du är bärare av GBS så är det väl egentligen ingen fara såvida bakterierna inte kommer in till fostret. Men att ta antibiotika låter vettigt tycker jag. Det hade jag också gjort. Kram och lycka till.

 
At 10:59 em, Anonymous Anonym said...

Hej

Jag känner igen din oro. Förlorade min dotter i v21 men ej pga GBS men vid nästkommande graviditet var jag så orolig så det gjorde ont i kroppen för att samma sak skulle hända igen. Vad jag har lärt mig av allt vi varit med om är att man verkligen måste stå på sig mot vissa läkare och verkligen lita på sin magkänsla. Min kompis hade GBS och fick flera behandlingar genom graviditeten samt under förlossningen, hon fick göra täta odlingar även om hon inte hade symptom. Hoppas ditt prov visar neg. Lycka till

/ Linda

 

Skicka en kommentar

<< Home